PHILIPSBURG - Op Sint Maarten is een LSD-laboratorium ontmanteld. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gezegd. Er zijn voldoende grondstoffen aangetroffen om een miljoen doses te maken.

Volgens officier van justitie J. de Vrieze, waarnemend hoofd van het Openbaar Ministerie op de Bovenwinden, is het voor het eerst dat er een LSD-lab op de Antillen is ontdekt.

"Bovendien heb ik van deskundigen begrepen dat in Nederland de afgelopen 35 jaar nog maar drie keer eerder een dergelijk lab is ontdekt", aldus De Vrieze. "Dit is heel bijzonder." De LSD zou in Amerika tussen de 5 en 15 miljoen dollar hebben opgebracht.

Kamer

Het Recherche Samenwerkings Team (RST) kwam het laboratorium op het spoornaeen tip uit Tsjechië, waar de grondstoffen vandaan komen. De kopers van de grondstoffen, twee Amerikanen, werden maandag opgepakt. Zij bleken in de binnenstad van Philipsburg een kamer van hun huis tot laboratorium te hebben omgebouwd.

Giftig

Met de ontmanteling van het laboratorium is gewacht tot drie experts uit Nederland arriveerden. "Die mensen zijn daar speciaal voor opgeleid", legt Vrieze uit. "Het spul kan giftig zijn. Een miniscule hoeveelheid is al voldoende voor een flinke trip."

De experts zijn donderdag begonnen met de ontmanteling, die nog steeds gaande is. Of het lab al lang in gebruik was of dat het net was opgebouwd, moet uit verder onderzoek blijken.