STOCKHOLM - De Zweedes Sociaal-Democratische partij, kan weer vier jaar verder regeren. Bij verkiezingen die zondag zijn gehouden, komt de partij vrijwel zeker als winnaar uit de bus. De leider van de grootste partij in het centrum-rechtse blok, heeft zondagavond zijn verlies al toegegeven. De sociaal-democraten hebben Zweden de afgelopen zestig jaar vrijwel onafgebroken geregeerd.

Na het tellen van bijna 80 procent van de stemmen, komen de Sociaal-Democraten van premier Persson samen met de Groenen en de ex-communistische Linkse Partij op 53,6 procent van de stemmen. De Groenen zouden de kiesdrempel van 4 procent net hebben gehaald, maar mogelijk heeft Persson deze partij niet eens nodig voor een meerderheid in het parlement.

De Groenen hebben voor de verkiezingen ministersposten opgeëist, als voorwaarde voor de steun voor een regering van de Sociaal-Democraten. Persson toonde zich niet erg ingenomen met de eis. Het is nog onduidelijk of hij zich onafhankelijk van de Groenen kan opstellen.

Het centrum-rechtse blok, met de 'Gematigde Partij' als grootste deelnemer, komt waarschijnlijk uit op circa 43,2 procent van de stemmen. Bo Lundgren, de leider van de Gematigden verklaarde zondag "zeer teleurgesteld" te zijn.