Het Cornelius Haga Lyceum sleept de gemeente Amsterdam voor de rechter, zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy tegen dagblad Trouw. Hij wil grotere huisvesting voor de islamitische school, waarvan het aantal leerlingen volgend schooljaar bijna verdubbelt.

Het bestuur van het in opspraak geraakte lyceum maakte vorige week bekend dat er 135 nieuwe nieuwe aanmeldingen zijn. De school heeft nu 178 leerlingen. Daarom heeft de school volgens Atasoy extra ruimte nodig.

Daar zal de gemeente voorlopig echter niet aan meewerken, zo zei een onderwijswethouder vrijdagavond tegen AT5. "We hebben een stop gezet op alle mogelijke subsidies, met name huisvestingssubsidies zijn daar belangrijk in, dus als er een aanvraag komt voor uitbreiding van het gebouw, dan zullen we dat niet honoreren."

"Er zullen ouders zeggen: 'Maar onze kinderen hebben dat nodig'. Ik geef het ook heel graag aan de kinderen, maar niet voordat het bestuur is weggegaan", aldus de onderwijswethouder.

Schoolpersoneel zou banden hebben met Kaukasus Emiraat

De gemeente heeft een subsidiestop aangekondigd nadat burgemeester Femke Halsema de gemeenteraad informeerde dat zij van de AIVD "zeer verontrustende signalen" had gekregen over mensen die op de school werkzaam zijn. Zij zouden banden hebben met het Kaukasus Emiraat, een terroristische organisatie.

De schoolbestuurder ontkent alle aantijgingen en stapt daarom naar de rechter om de gemeente te dwingen de uitbreiding van de school mogelijk te maken, aldus Trouw.

In juni komt de onderwijsinspectie naar alle waarschijnlijkheid met de conclusies van een onderzoek naar de onderwijskwaliteit van de school.