PARIJS - De Franse politie heeft vrijdag twee appartementencomplexen in de hoofdstad Parijs ontruimd. De woonblokken werden vooral bewoond door Afrikaanse immigranten. De actie is een gevolg van een reeks branden met dodelijke afloop in vergelijkbare complexen in Parijs.


De actie is een gevolg van een reeks branden met dodelijke afloop

De politie ontruimde een appartementencomplex met zeventig bewoners in het negentiende arrondissement. Het andere woonblok met een onbekend aantal bewoners ligt in het zuiden van Parijs.

Verzet

Bij de ontruiming was er volgens de politie sprake van verzet van de bewoners. Een jonge vrouw zei "de hele buurt in brand te zullen steken". Zij vond het schandalig dat de ontruiming vlak voor het begin van het nieuwe schooljaar plaatshad. De autoriteiten zegden toe de immigranten naar "fatsoenlijke onderkomens" te brengen en gezinnen niet uit elkaar te halen, meldde vrijdag de krant Le Figaro.

Afgelopen maandag kwamen zeven mensen om het leven bij een brand in een appartementencomplex in Parijs. Vorige week vrijdag geleden stierven zeventien immigranten onder gelijke omstandigheden. In april kwamen in een verlopen wooncomplex 24 Afrikanen eveneens door een brand om het leven.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy zei eerder deze week alle illegaal bewoonde panden en 'onbewoonbaar' verklaarde woningen te willen ontruimen. Parijse autoriteiten reageerden sceptisch op het plan. Eerst moet volgens hen duidelijk zijn of de bewoners voldoende alternatieve woonruimte kan worden geboden.