SRINAGAR - In delen van de Indiase deelstaat Kashmir zijn maandagochtend de stembussen opengegaan voor de regionale verkiezingen. Verspreid over vier dagen kunnen de bewoners van de deelstaat hun voorkeur uitspreken over kandidaten voor het 87 zetels tellende regionale parlement.

In de aanloop naar de verkiezingen zijn meer dan 440 mensen gedood. Militante islamieten hebben aangekondigd de stembusgang te laten ontsporen. Meer gematigde separatisten hebben opgeroepen tot een boycot. De verkiezingen vinden plaats onder zeer stringente veiligheidsmaatregelen.

De stemlokalen openden hun deuren om zeven uur 's ochtends en zullen om vier uur 's middags weer sluiten. Duizenden agenten en militairen moeten de veiligheid van de 1,49 miljoen kiezers garanderen die maandag hun stem mogen uitbrengen. In de vijf districten langs de demarcatielijn tussen het Indiase en Pakistaanse deel van Kashmir kunnen mensen in 2055 stembureaus terecht.

Het Indiase leger meldde maandag dat het negen rebellen aan de grens met Pakistan heeft gedood. De moslimextremisten probeerden het Indiase deel van Kashmir binnen te dringen. Vermeende separatisten namen maandag ook twee stemlokalen onder vuur met granaten en mitrailleurs. Daarbij kwam een agent om.

In totaal 5,6 miljoen stemgerechtigden kunnen in deze verkiezingen hun stem uitbrengen die in vier fasen tot 8 oktober duurt. De uitslag wordt 12 oktober verwacht.