BATON ROUGE - Een detachering van driehonderd manschappen van de Nationale Garde is donderdag in New Orleans (Louisiana) geland om de orde te herstellen. De militairen kregen de toestemming om op "geteisem" te schieten, maakte de gouverneur van Louisiana bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een flink deel van New Orleans ligt in een 'kom' die aan de ene kant wordt begrensd door het meer en aan de andere kant door de rivier Mississippi

De soldaten waren in Irak gestationeerd. De groep is goed getraind, ervaren en "oorlogsbeproefd", aldus gouverneur Blanco. Volgens haar weten deze troepen hoe ze moeten schieten en doden en "zij zijn meer dan bereid om dat te doen, mocht het nodig zijn".


Wantoestanden rond noodopvang in stadion Superdome gestabiliseerd

Een chef van de staatspolitie van Louisiana bestempelde de situatie op het gebied van recht en orde in New Orleans als "slecht". Maar volgens hem zijn de anarchistische wantoestanden rond de noodopvang in het stadion Superdome "gestabiliseerd". Hij erkende dat agenten hun politiepenning hebben teruggegeven omdat zij er niets voor voelden plunderaars te bestrijden.

Noodhulp

De Amerikaanse Senaat is donderdag akkoord gegaan met het verzoek van president Bush om 10,5 miljard dollar beschikbaar te stellen voor noodhulp. Vrijdag buigt het Huis van Afgevaardigden van het Amerikaanse parlement (Congres) zich over het voorstel.

Waarnemers gaan ervan uit dat ook het Huis het geld beschikbaar stelt. Bush kondigde voor de komende weken een tweede verzoek voor noodhulp aan.