SKOPJE - De linkse oppositie lijkt zondag de parlementsverkiezingen in Macedonië met gemak te hebben gewonnen. Dit blijkt uit een peiling bij de uitgangen van de stembureaus. De Sociaal-Democratische partij zou circa 41 procent van de stemmen hebben gekregen.

De partij heeft de overwinning al opgeïst. De coalitie van de regerende VMRO-DPMNE van premier Georgievski zou uitkomen op slechts 24 procent.

Bij de Albanese kiezers, is de BDI van voormalig rebellenleider Ahmeti de grote overwinnaar. Die zou 70 procent van de Albanese kiezers achter zich hebben gekregen. De leider van de andere Albanese partij, de DPA, feliciteerde Ahmeti zondagavond met diens overwinning.

Schieten en champagne

Aanhangers van de BDI gingen de straat op in de stad Tetovo en vierden de overwinning van hun partij met schoten in de lucht en champagne. Voor de kiesgang verklaarde Ahmetie dat "verzoening het belangrijkste doel is van het toekomstige parlement. Het proces is al in gang gezet door bemiddeling van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de NAVO", aldus Ahmeti in zijn woonplaats Zajac.

De Macedonische kiescommissie heeft zondagavond gemeld dat de verkiezingen, waarbij 1,6 miljoen kiezers hun stem konden uitbrengen, 'eerlijk en democratisch' zijn verlopen. Het bleef zondag over het algemeen rustig. De opkomst ligt ergens tussen de en 70 procent. De eerste officiële uitslagen worden zondag tegen middernacht bekendgemaakt.

Force Fox

De verkiezingen waren de eerste sinds er vorig jaar een einde kwam aan de opstand van etnisch Albanezen. De NAVO-troepenmacht Task Force Fox, die onder bevel staat van de Nederlandse generaal De Jonge, moest toezien op een ordelijk verloop van de verkiezingen. De militairen beschermden onder anderen de ongeveer duizend internationale waarnemers die moesten toezien op een eerlijk verloop van de stembusgang.

De dagen voorafgaand aan de verkiezingen was de spanning opgelopen als gevolg van geweld en intimidatie. De afgelopen twee weken kwamen zeker vijftien mensen om het leven. Dit weekeinde schoot de politie een etnische Albanees dood tijdens een schietpartij met een groep bewapende Albanezen.

Een militante Albanese groepering, die zich tegen het vredesproces heeft gekeerd, verklaarde zich zondag verantwoordelijk voor een deel van het geweld. De groep, die zich het 'Albanese Nationale leger' noemt, zou onder meer enkele dagen geleden een etnisch-Albanese politieagent hebben gedood bij een aanval op een politiebureau.