DEN HAAG - In de regio New Orleans bevinden zich zes Nederlanders die "moeilijk traceerbaar" zijn. Ze worden nog niet formeel vermist, maar Buitenlandse Zaken is er nog niet in geslaagd om met de mensen contact te leggen naar aanleiding van verontruste telefoontjes van familieleden en bekenden.

In de regio 'Groot New Orleans' wonen en werken ongeveer driehonderd Nederlanders. Ook waren er op het moment van de orkaan Katrina ongeveer dertig Nederlandse toeristen en zakenmensen in het gebied. Zes van hen zijn moeilijk traceerbaar, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn nog geen berichten over Nederlandse slachtoffers als gevolg van Katrina.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft donderdag in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenote Condoleezza Rica het Nederlands medeleven met de slachtoffers van Katrina overgebracht. Koningin Beatrix deed dat al tegenover president Bush.

Ook heeft Bot aangegeven dat Nederland bereid is hulp te geven, als de Amerikanen daar behoefte aanhebben. Eerder donderdag werd al bekend dat Rijkswaterstaat een team van dijkinspecteurs heeft klaarstaan om in Louisiana te helpen met het bestrijden van de watersnood.

Leegpompen

Het volledig leegpompen van de goeddeels verzonken stad New Orleans kan wel drie tot zes maanden duren. Dat heeft de Amerikaanse kolonel Richard Wagenaar donderdag gezegd tegen The Los Angeles Times. Wagenaar geeft in New Orleans leiding aan de militaire operatie om de stad weer enigszins droog te krijgen.

Het laaggelegen New Orleans is ondergelopen door de breuk van twee dijken die de stad hadden moeten beschermen tegen het hoge water in het Pontchartrain-meer. In New Orleans zijn van oudsher 22 waterpompen geïnstalleerd, maar door het uitvallen van de stroom werken die niet of ze zijn door het hoogwater onbereikbaar. De waterpompinstallatie in 17th Street Canal in New Orleans is een van de grootste ter wereld, met een capaciteit om elke seconde 283 kubieke meter water af te voeren.

De voortgang van de operatie van Wagenaar is nog afhankelijk van de snelheid waarmee de dijken kunnen worden gerepareerd en van het weer.