DEN HAAG - Voor Defensie was het een beetje een logistieke haastklus, maar gelukt is het wel: vanaf donderdag heeft elke militair van de landmacht de beschikking over de nieuwe blauwgroene (petrol) baret.

De vervanging van de baret was nodig toen bevelhebber Urlings van de Koninklijke Landmacht eind maart besloot de nieuwe groene baret te vervangen, omdat die toch teveel op de baret van het Korps Kommandotroepen leek. De commando's hadden lang geprotesteerd tegen de nieuwe landmachtbaret omdat zij vonden dat de kleur groen voorbehouden moest blijven aan hun eigen hoofddeksel.

In zes maanden tijd werden daarna 45.000 baretten opgestuurd naar de landmachtmilitairen. De omstreden groene baret moesten ze terugsturen naar Defensie. De operatie kost aan portokosten alleen al 28.000 euro. De nieuwe baretten zelf kostten ongeveer 200.000 euro.

De groene baretten die Defensie nu terugkrijgt, worden mogelijk verkocht of geschonken aan een ander land. Defensie wil hoe dan ook voorkomen dat ze in Nederlandse legerdumps terechtkomen.

Frans Molenaar

Tegelijkertijd met de nieuwe baret geldt per 1 september ook de draagplicht voor het nieuwe dagelijks tenue dat ontworpen is door couturier Frans Molenaar. De totale kosten van het nieuwe landmachtuniform, inclusief schoenen, bedragen 20 miljoen euro.