GENEVE/DEN HAAG - Arjan Erkel gaat in oktober voor een Zwitserse rechter getuigen tegen zijn voormalige werkgever Artsen zonder Grenzen (AzG). De rechter in Genève heeft Erkel opgeroepen in de zaak die het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangespannen tegen AzG. Buitenlandse Zaken wil het losgeld terug van AzG, dat is betaald om Erkel na 607 dagen gijzeling in Dagestan vrij te krijgen.

De rechtszaak in Zwitserland sleept al sinds zomer vorig jaar. Het conflict dient in Zwitserland omdat Erkel werkte voor de Zwitserse tak van Artsen zonder Grenzen toen hij op 12 augustus 2002 werd ontvoerd in Dagestan. Pas op 11 april 2004 kwam hij vrij, na bemiddeling door Russische KGB-Veteranen.

Hun leider, Valentin Velitsjko is een van de andere getuigen die de rechter op verzoek van Buitenlandse Zaken oproept voor de zitting van 11 oktober. Ook de Nederlandse ambassadeur in Moskou, Hofstee, zal getuigen.

Voorschot

Het conflict tussen Buitenlandse Zaken en AzG gaat erover dat uiteindelijk 1 miljoen euro losgeld is betaald voor de vrijlating van Erkel. Dat bedrag is voor driekwart betaald door Buitenlandse Zaken. Een voorschot, omdat AzG maar 230.000 euro op tafel kon leggen toen dat snel nodig was, zegt Buitenlandse Zaken en eist het geld terug van AzG. Volgens de hulporganisatie was er geen sprake van een voorschot, sterker nog; AzG wil dat Nederland ook de 230.000 euro betaalt.

Wrang

Het conflict was voor Erkel reden om ontslag te nemen bij AzG. Hij noemde het "wrang" dat zijn werkgever niet wilde betalen voor zijn vrijlating en er in het conflict met Buitenlandse Zaken "zo'n heisa" van maakte.

In een reactie op zijn oproep als getuige, stelt Erkel donderdag dat hij nog niet weet wat hij zal zeggen voor de rechter. "Buitenlandse Zaken heeft mij eerder gevraagd of ik eventueel zou willen getuigen, en daar heb ik ja op gezegd."

Boek

Erkel is na de publicatie van zijn boek 'Ontvoerd' in juni nu bezig met het opzetten van een reisbureau gespecialiseerd in Centraal-Azië.