DEN HAAG - Diesel uit een lekkende brandstoftank heeft donderdag op de A4 voor een lange file gezorgd. Op het drukste moment van de avondspits stond een file van 27 kilometer tussen het Prins Clausplein bij Den Haag en het knooppunt Burgerveen. Tegen middernacht kon het verkeer er weer overheen.

De vloeistof was afkomstig van de brandstoftank van een vrachtwagen. De tank was vlak voor het aquaduct bij Roelofarendsveen geraakt door een voorwerp, dat twee vuistgrootte gaten veroorzaakte. Volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is niet duidelijk waar het voorwerp vandaan kwam. "Het kan van de vrachtwagen zelf zijn geweest, maar ook van het wegdek", aldus een woordvoerder van het KLPD.

De vrachtwagen heeft een spoor van 2 kilometer dieselolie achtergelaten op de rechterrijstrook tussen Roelofarendsveen en Burgerveen. De chauffeur ontdekte zelf het brandstofverlies en is daarop direct gestopt. Uit de tank is 500 liter brandstof gelopen. De politie kreeg de melding om kwart voor vier binnen.

Volgens de ANWB is het donderdag ook elders druk op de weg. Zo stond er op het drukste moment 300 kilometer file. Rond half zeven stond er nog 200 kilometer.

Op de A76 van Geleen naar Duitsland zijn vlak voor de grens drie vrachtwagens op elkaar gebotst. Hoewel het verkeer wordt omgeleid, is daar ook een forse file ontstaan.