BATON ROUGE - In de Amerikaanse staat Louisiana zijn door de orkaan Katrina duizenden mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Democratische senator Mary Landrieu donderdag gezegd.

"We begrijpen dat er duizenden doden zijn", aldus de senator tijdens een persconferentie in Baton Rouge. Ook in andere staten zijn veel mensen omgekomen.

Gevangenis

Plaatsvervangend gouverneur van Louisiana Mitch Landrieu heeft donderdag een gevangenis in de wijk St. Bernard Parish in New Orleans aangewezen voor de behandeling van patiënten. Landrieu zei dat tot de stap is besloten, omdat het ziekenhuis in de wijk zonder stroom zit.

Hij liet weten dat er nog ongeveer 6000 mensen uit St. Bernard Parish moeten worden geëvacueerd. Landrieu zei dat bij de evacuatie door communicatieproblemen vertraging optrad. Landrieu voorspelde dat donderdag een betere dag zou worden, omdat de toegezegde hulp van de federale regering dan op gang zou komen.

Drinkwater

In New Orleans hebben de autoriteiten patiënten en personeel van ten minste negen ziekenhuizen van de stad in de Amerikaanse staat Louisiana moeten evacueren. De ziekenhuizen zaten door de orkaan Katrina zonder elektriciteit en drinkwater en konden niet meer functioneren.

Don Smithburg, het hoofd van de universitaire ziekenhuizen in Louisiana, zei donderdag in Baton Rouge tegen de pers dat de brandstofvoorraaden voor de noodaggregaten waren uitgeput. "Die generatoren zijn onmisbaar voor de overleving van sommige patiënten", aldus Smithburg.

Duizenden

De allerkleinsten waren de eersten die uit de zwaar gehavende ziekenhuizen naar veiliger onderkomens werden vervoerd. Woensdagavond gingen tien te vroeg geboren baby's per helikopter naar een ziekenhuis in Birmingham in de staat Alabama. In totaal moesten duizenden patiënten worden geëvacueerd.

Clinton

De Amerikaanse president George Bush heeft de voormalige presidenten George Bush sr. en Bill Clinton gevraagd de fondsenwerving te leiden voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Dat meldde CNN donderdag na een aankondiging van het Witte Huis.

Tsunami

Vorig jaar gaf Bush de twee ex-presidenten de leiding over de geldinzameling voor de slachtoffers van de tsunami's in Azië. Zij zullen "een soortgelijke inspanning" leveren in reactie op Katrina, meldde woordvoerder Scott McClellan.

Die zei verder dat Bush 's middags een ontmoeting zou hebben met zijn vader en met zijn voorganger en zelf de stap nog officieel zou aankondigen.