AMSTERDAM - Amsterdamse moskeeën presenteren maandag aan premier Balkenende een protocol waarin staat hoe zij extreem gedrag onder hun bezoekers signaleren. De gebedshuizen in stadsdeel De Baarsjes willen hiermee duidelijk maken wat zij doen om extremisme tegen te gaan en radicalisering te voorkomen.

De premier krijgt de gedragscode maandagochtend op het Binnenhof in Den Haag overhandigd, liet de RVD donderdag weten. Het protocol Preventie Extremisme maakt deel uit van het zogeheten Contract met de Samenleving, dat het stadsdeel na de moord op Theo van Gogh opstelde. Moskeeën spraken toen af nauw samen te werken met de gemeente en andere betrokken instanties om extreem gedrag te kunnen tegengaan en gezamenlijk op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.

Aan het opstellen van het protocol werkten drie moskeeën mee, de Turkse Aya Sofia, de Pakistaanse Ghousia Mashid en de Marokkaanse Nour. Volgens een woordvoerster van het stadsdeel ondertekent alleen de Aya Sofia de gedragscode maandag. De andere twee houden het voorlopig bij ondersteuning van het contract, omdat ze nog in overleg zijn met hun achterban.