BESLAN - Het luiden van de klokken herinnerde donderdagochtend in Beslan aan de gijzeling van School Nummer Eén, die precies een jaar geleden begon. Door de gijzeling in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië kwamen 331 mensen om het leven, meer dan de helft van hen kinderen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Precies om 09.15 uur luidden de klokken en klonk het Requiem van Mozart in de gymzaal van de school, de plaats waar de meeste slachtoffers vielen. Over de kogelgaten in de muren hangen de foto's van de slachtoffers, waar overlevenden en nabestaanden bloemen bij leggen.

School

Nog voor het middaguur kwamen er zeker 2000 mensen naar de getroffen school.De autoriteiten hebben verscheidene veiligheidsmaatregelen getroffen, berichtte het Russische persbureau RIA Novosti. Alle bezoekers moeten door detectiepoortjes lopen en alle tassen worden onderzocht. Bij de ingang naar de gymzaal zijn twee zwarte granieten platen opgesteld waar water overheen loopt.

Stil

Cameraploegen worden niet tot de zaal toegelaten. Verslaggevers berichten dat er in de gymzaal luid gehuil en gejammer klinkt. In de rest van de stad is het volgens ooggetuigen opvallend stil.

In de gymzaal hielden vorig jaar gewapende Tsjetsjenen drie dagen lang 1300 mensen in gijzeling. Aan de basketbalringen hingen explosieven, die tot ontploffing werden gebracht toen Russische militairen op 3 september de school bestormden. Het is nog altijd onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het bloedbad waarin de bevrijdingsoperatie eindigde.

In Beslan zijn geen officiële toespraken of bijeenkomsten gepland. In de hoofdstad van Noord-Ossetië, Vladikavkaz, wordt donderdagmiddag een monument voor de slachtoffers onthuld, waarbij een aantal hoogwaardigheidsbekleders, militairen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig zal zijn, meldde het persbureau Interfax.