NEW ORLEANS - De Nationale Garde moet donderdag een einde maken aan de anarchie die de Amerikaanse stad New Orleans in zijn greep heeft. Uit de overstroomde stad komen steeds meer meldingen van grootschalige plunderingen en geweld.


Uit de overstroomde stad komen steeds meer meldingen van grootschalige plunderingen en geweld

De politie probeert in New Orleans controle te krijgen over gewapende bendes die zich in de getroffen stad bevinden. In de straten zijn volgens getuigen honderden plunderaars bezig. Automobilisten worden gedwongen hun auto af te staan, er vinden gewapende overvallen plaats en er zou zijn geschoten op helikopters die patiënten uit ziekenhuizen evacueren.

Nationale Garde

"De Nationale Garde hoopt zijn aandacht snel te kunnen verleggen naar ordehandhaving", zei de woordvoerder van de gouverneur van Louisiana, Kathleen Blanco. Ongeveer 4000 leden van de Garde zijn in het rampgebied ingezet en zij krijgen donderdag versterking van tweehonderd leden van de militaire politie.

Blanco riep de achtergebleven inwoners van New Orleans woensdag op alsnog de stad te verlaten. "We smeken mensen om te vertrekken. Wat me nog het meest woedend maakt, is dat je in dergelijke situaties vaak de beste kant van mensen te zien krijgt, maar hier zien we ook de slechtste kant. We gaan recht en orde herstellen."

Ordehandhaving

Burgemeester Ray Nagin heeft 1500 agenten de opdracht gegeven hun aandacht te verleggen van reddingswerk naar ordehandhaving. Het stadsbestuur heeft volgens Amerikaanse media het oorlogsrecht van kracht verklaart. Daarmee zou de politie het groene licht hebben gekregen om "te doen wat nodig is".