NEW DELHI - In India heeft een 65-jarige vrouw zichzelf meeverbrand op de brandstapel voor haar overleden echtgenoot. De politie vermoedt dat de vrouw daartoe was gedwongen door twee van haar zonen en heeft die woensdag gearresteerd.

De vrouw, Kuttu Bai, stierf dinsdag in het afgelegen dorp Tamoli Patna, in de centraal gelegen staat Madhya Pradesh. De politie was gewaarschuwd dat een vrouw sati wilde plegen, maar de ongeveer duizend dorpelingen die de vrouw toejuichten, hielden de agenten tegen die de vrouw wilden redden.

Sati was vroeger een gebruik in sommige delen van India. Het werd gezien als een daad van ultieme trouw van de vrouw aan haar man. De Britse koloniale heersers verboden het ritueel in 1829.

Het laatst bekende geval van sati dateert uit 1987, toen een weduwe in haar bruidsjurk op de brandstapel van haar overleden echtgenoot sprong. Ongeveer 5000 mensen keken daarbij toe. Sindsdien staat de doodstraf op het meewerken aan of aanzetten tot sati.

De politie heeft in de zaak rond de dood van Kuttu Bai vijftien arrestaties verricht. Zij verdenkt de twee zonen ervan, uit te zijn geweest op haar bezit. De mannen worden beschuldigd van moord.