ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft de organisatie van de Dance Parade op het hart gedrukt het muziekvolume niet boven de negentig decibel uit te laten komen. De vergunning van het dansspektakel dat zaterdag voor de zesde keer in de binnenstad plaatsvindt, stelt een absoluut maximum. Komt het geluidsniveau boven de norm wordt volgens een gemeentewoordvoerder de organisatie daarop aangesproken en neemt de gemeente voor volgend jaar maatregelen.

Vorig jaar schrapte de gemeente de geluidsnorm uit de vergunning. Deskundigen bestempelden de jarenlang gehanteerde norm van zeventig decibel als "belachelijk laag". Het muziekvolume tijdens de optocht zou daar volgens hen ruim boven uit komen.

Volgens de woordvoerder wezen metingen tijdens de parade toen uit dat het niveau schommelde tussen de zeventig en negentig decibel. Met deze gegevens in de hand besloot de gemeente voor dit jaar weer wel een norm vast te stellen.

Dansers

De DCMR Milieudient Rijnmond bepaalt in opdracht van de gemeente Rotterdam het geluidsniveau met behulp van aan gevels bevestigde meetapparatuur. Dit is op zo'n vijf meter afstand van de stoet van praalwagen volgepropt met dansers en muziekapparatuur die door de straten trekt.

Volgens de gemeentewoordvoerder hoeven belangstellenden die veel dichter op de stoet staan niet bang te zijn dat hun trommelvliezen beschadigd worden. "Natuurlijk is het geluidsniveau voor kijkers hoger dan dat wat aan de gevel wordt gemeten, maar gehoorbeschadiging treedt pas op bij waarden rond de 120 decibel en die grens wordt niet bereikt", aldus de woordvoerder.