ARNHEM - Arnhemmer Wim van den Hoogen gaat donderdag proberen een tachtig centimeter dikke deur van een oude kluis van De Nederlandsche Bank te openen. Hij geeft zichzelf twee dagen om achter de code van het slot te komen. Volgens hem is het nooit eerder in de wereld gelukt een dergelijke kluisdeur onbeschadigd te kraken.

De kluis bevindt zich in een pand aan het Velperplein in Arnhem, waar tot 2000 een filiaal van De Nederlandsche Bank was. Inmiddels is in het pand een adviesbureau gevestigd, dat de ruimte voor andere doeleinden wil gaan gebruiken.

Van den Hoogen, die eigenaar is van een beveiligingsbedrijf, behoort tot de tien mensen ter wereld die over de techniek beschikken om een poging te wagen. Het staat overigens al vast dat de kluiskamer leeg is.

Uitdaging

"Het is een uitdaging om zo'n enorme deur onbeschadigd open te krijgen. Als het me lukt, ben ik de eerste ter wereld die daar in slaagt. Als het na twee dagen niet is gelukt, boor ik een gaatje in de deur, zodat ik met een endoscoop in de binnenkant van de deur naar de juiste combinatie kan zoeken. Maar dan is de deur dus beschadigd", aldus Van den Hoogen.

Cijfercombinatie

De cijfercombinatie van het slot telt honderd miljoen mogelijkheden. De Arnhemmer zegt dat het normaal gesproken 7000 dagen van 24 uur zou vergen om alle mogelijkheden uit te proberen. Hij beschikt echter over "krakerskennis" en werkt met een speciale techniek met een stethoscoop. "Ik laat de sloten als het ware tegen me spreken. Ik heb een half uurtje proefgedraaid en ik heb er een goed gevoel over", aldus Van den Hoogen.