BUITENPOST - Een zestienjarig meisje van Ethiopische afkomst is door een jongere in Buitenpost met bleekwater begoten wegens haar huidskleur. "Ik zal je wel witwassen en dan kun je bleken", zo luidde de tekst die de dader haar toebeet.

In het Friese dorp Surhuisterveen heeft de politie een 25-jarige inwoner aangehouden. De Friese man heeft de aantijging inmiddels bekend, zo liet de politie weten.

Het slachtoffer liep maandagmiddag met twee vriendinnen langs een groep jongens en meisjes bij de bibliotheek in het Friese dorpje. Een ander meisje kreeg ook racistische opmerkingen naar haar hoofd geslingerd maar kreeg geen bleekwater over zich heen.

Langslepende ruzie

Volgens de politie is het incident een gevolg van een langslepende ruzie tussen twee groepen jongeren. De verdachte wordt overigens niet tot één van de strijdende groepen gerekend. Over de signatuur en de grootte van de groepen wil de politie niets zeggen. De politie verwacht voorlopig geen andere aanhoudingen te doen. De politie verhoort de verdachte nog en doet onderzoek naar de twee groepen. De verdachte wordt openlijke geweldpleging of poging tot zware mishandeling ten laste gelegd.

Het meisje, dat al heel lang in Nederland woont, is vaker doelwit van discriminerende en pestende jongeren. De politie neemt de zaak hoog op. "De combinatie van fysieke en verbale bedreiging is zo ernstig, dat we deze zaak prioriteit geven", aldus woordvoerder Peter Boomsma in de Leeuwarder Courant.