AMSTERDAM - De komst van een islamitische partij is volgens de in Nederland wonende moslims wenselijk, maar heeft weinig kans van slagen. Veel moslims zullen niet op de partij stemmen en er is verdeeldheid over de te volgen koers.

Dit blijkt uit de maandag verschenen resultaten van een onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd onder ruim vijfhonderd Nederlandse moslims. Bijna de helft van de moslims (45 procent) noemt de komst van een islamitische partij wenselijk, 30 procent zou dat initiatief niet toejuichen.

Volgens het onderzoek zijn momenteel 475.000 Nederlandse moslims stmgerechtigd. Van hen geeft 18 procent aan zeker op een islamitische partij te stemmen. 29 procent acht dat waarschijnlijk.

Zetel

Bij Turken en Marokkanen is enig enthousiasme voor een moslimpartij waar te nemen. Bij andere groepen is er geen potentiële aanhang. De onderzoekers concluderen dat grofweg een op de vijf moslims op een islamitische partij zou stemen. Als ze dat daadwerkelijk doen, betekent dat bij verkiezingen voor de Tweede Kamer één zetel.

Als het gaat om het lijsttrekkerschap van de partij gaat, is de Amsterdamse wethouder Aboutaleb de eerste keus. Twaalf procent van de ondervraagden ziet hem graag een islamitische partij leiden. Op de tweede plaats eindigt de rapper Ali B.