RIJSWIJK - Nederlanders bezoeken het trouwst hun tandarts. Bijna de helft laat zich minstens tweemaal per jaar achteroverzakken op de tandartsstoel. Maar met de mondhygiënist zijn we nog niet erg vertrouwd.

Dat blijkt uit een onderzoek van tandpastafabrikant Colgate onder ruim 4000 inwoners van zestien Europese landen. De Denen en de Engelsen volgen de Nederlanders op de voet als het gaat om tandartsbezoeken. De mondhygiënist is maar in vier Europese landen echt ingeburgerd.

Ruim 60 procent van de Europeanen volgt het advies van de tandartsen om minstens tweemaal per dag de tanden te poetsen. De Nederlanders zitten niet ver onder dit gemiddelde, maar Italianen zijn de fanatiekste poetsers: vier van de vijf Italianen poetst tweemaal dagelijks.

Gelegenheden

Zuidelijke landen (naast Italië zijn dat Spanje en Portugal) kennen ook de frequentste poetsers na de lunch: bijna eenderde gebruikt de tandenborstel na het middageten, maar dat zou samen kunnen hangen met hun gewoonte om na gepeperd eten de borstel ter hand te nemen. Over de meest aangewezen gelegenheden om te gaan poetsen zijn de Europeanen het wel eens: voor een bezoekje aan de tandarts en voor een afspraakje.

Gevraagd naar de beroemdheden met het stralendste gebit noemden de ondervraagden acteur George Clooney het meest, bij de vrouwen geëvenaard door zijn collega Julia Roberts.