HENGELO - De gemeente Hengelo (Ov) heeft twee leegstaande panden met drijfmest laten volstorten om te voorkomen dat de woningen worden gekraakt. De politie stelt een onderzoek in, omdat het voorval waarschijnlijk in strijd is met de milieuwetgeving. Het incident had 24 juli plaats, maar is pas dinsdag door de gemeente naar buiten gebracht. "We gaan op zo kort mogelijke termijn de woningen weer schoonmaken", zegt wethouder G. ter Ellen.

Het gemeentebestuur zit flink in de maag met de opmerkelijke anti-kraakmethode. "Het is niet in het college van burgemeester en wethouders besproken, maar min of meer een eenmansactie van een ambtenaar. Dat dit kon gebeuren, komt door de vakantieperiode. We zitten op dit moment met weinig personeel."

De zaak kwam aan het rollen toen enkele jongeren bij de panden samenkwamen. Ter Ellen: "Toen zij ontdekten dat de woningen met drijfmest waren volgespoten, namen de jongeren contact op met de politie. Omdat de panden eigendom zijn van de gemeente, zocht de politie contact met het gemeentelijk grondbedrijf. Die meldde zelf verantwoordelijk te zijn."

De twee panden aan de Torenlaan zijn bestemd voor hergebruik bij de inrichting van bedrijventerrein Westermaat Campus. Volgens de wethouder is het politieonderzoek nog niet afgerond.