DEN HAAG - Criminelen moeten hun straf thuis kunnen uitzitten. Minister Donner van Justitie wil dat rechters voortaan huisarrest als hoofdstraf kunnen opleggen. Met een elektronische enkelband die via een zender direct verbonden is met de meldkamer van de politie, wordt gecontroleerd of de betrokkene zijn huis niet verlaat. Gebeurt dat wel, dan moet hij of zij alsnog de cel in.

Donner zal daartoe begin 2006 een wetsvoorstel indienen, zo kondigde hij maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Behalve de enkelband krijgt de veroordeelde ook regelmatig en op onverwachte momenten bezoek van Justitie om te zien of de delinquent thuis geen ongeoorloofde dingen doet.

Huisarrest

Werken mag in beginsel niet als men daarvoor moet reizen, omdat dit te veel ruimte laat om te sjoemelen. De zender kan volgens een woordvoerder van Justitie zo afgesteld worden dat een betrokkene wel in zijn of haar tuin kan vertoeven.

Huisarrest moet mogelijk worden bij delicten waar een boete of taakstraf niet voldoende zijn maar waarbij een gevangenisstraf niet noodzakelijk is. Het zou volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie kunnen gaan om zaken waarbij de rechter een maatschappelijk signaal wil afgeven door toch een vrijheidsstraf op te leggen, bijvoorbeeld bij geweldsdelicten. Ook moeten combinaties van deze straffen mogelijk zijn.

In 2003 en 2004 deden ruim 2300 veroordeelden mee aan een proef met huisarrest. Daarbij werd een korte vrijheidsstraf met een huisarrest ten uitvoer gebracht. De proef was positief, meldt Donner. De betrokkenen ervaarden het ononderbroken verblijf in huis echt als een straf.