WILLEMSTAD - Het fregat Hr.Ms. Van Amstel van de Koninklijke Marine heeft zaterdag op een motorvaartuig in het Caribisch gebied ongeveer 2000 kilo cocaine ontdekt. Dat heeft een woordvoerster van de marine zondag bekendgemaakt.

De drugs zaten verstopt op een schip dat in de gaten werd gehouden toen het onder Boliviaanse vlag van de benedenwinden naar Midden-Amerika onderweg was.

De marine heeft in deze actie samengewerkt met de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba, Fokker 60's van de Koninklijke Luchtmacht en een Amerikaanse drugsbestrijdingorganisatie met een kantoor op Curaçao.

Balen

Een team bestaande uit Amerikanen en Nederlanders ging aan boord van het vrachtschip. Het duurde enkele uren voordat de drugs werden gevonden. De contrabande zat verpakt in meer dan 65 balen die in een geheim compartiment lagen.

Als de drugs de markt zouden hebben bereikt, zouden ze een straatwaarde van circa 60 miljoen dollar hebben gehad, zo blijkt uit berekeningen van de Kustwacht.

Twee maanden geleden deed de marine een vergelijkbare vondst. Toen werd 1800 kilo cocaïne onderschept. Ook die zat verstopt op een vrachtschip dat voer in internationale wateren tussen de benedenwinden en Midden-Amerika.