MOSKOU - De Zwitserse luchtverkeersleiding Skyguide is dinsdag verder onder vuur komen te liggen wegens de grote vliegramp vorige maand in Zuid-Duitsland. Door een botsing op grote hoogte tussen een Russisch passagiersvliegtuig en een vrachtvliegtuig vielen toen 71 doden.

Uit informatie van de zwarte dozen is volgens Russische media gebleken dat de betrokken luchtverkeersleider destijds de toestellen door elkaar haalde en verkeerde informatie gaf. Zowel de Duitse als de Zwiterse justitie is eerder een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar de mogelijke schuld van Skyguide.

Op het moment van het ongeluk was een van de twee verkeersleiders van dienst met pauze, waardoor zijn collega in zijn eentje twee schermen in de gaten moest houden. Het alarmsysteem, dat moet waarschuwen voor dreigende botsingen, was bovendien niet ingeschakeld wegens onderhoud.

Zwarte dozen

Uit de gepubliceerde gegevens van de zwarte dozen van het Russische toestel is nu gebleken dat de luchtverkeersleider ongeveer 20 seconden voor de botsing de Russische piloot waarschuwde voor een naderend ander toestel. Die zou van rechts komen aanvliegen. Deze boodschap had eigenlijk gegeven moeten worden aan de piloot van het vrachtvliegtuig, aldus Russische media.

/NIEUWSWaarschuwingssysteem uitgeschakeld tijdens ramp'Russische piloot waarschuwde als eerste voor botsing'Raadsels rond vliegramp in Zuid-DuitslandErnstig tekort aan luchtverkeersleiders in Europa