NEW ORLEANS - De burgemeester van de Amerikaanse stad New Orleans, Ray Nagin, heeft alle inwoners van de stad en directe omgeving opdracht gegeven te vertrekken wegens de komst van de krachtige orkaan Katrina. Het gaat om een verplichte evacuatie.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Satellietfoto van de orkaan Katrina gemaakt op zondagochtend

In de laaggelegen stad New Orleans (Louisiana), die recht in de voorspelde koers van de orkaan ligt, wonen bijna 500.000 mensen. In de directe omgeving wonen nog eens zeker 900.000 mensen. Katrina wordt maandag verwacht.

Nagin zei tijdens een persconferentie dat "onze ergste vrees waarheid kan worden". De burgemeester is vooral bang voor dijkdoorbraken die de stad, die onder de zeespiegel ligt, onder water kunnen zetten. "God bescherme ons", zei de eerste burger van de toeristische stad.

Kracht

Orkaan Katrina heeft zondag opnieuw aan kracht gewonnen. Amerikaanse meteorologen plaatsen de orkaan nu in de vijfde en hoogste categorie op de schaal van Saffir & Simpson. De windsnelheden zijn opgelopen tot 256 kilometer per uur, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN zondagmiddag.

Katrina bevond zich zondagmiddag boven de Golf van Mexico, ongeveer 400 kilometer verwijderd van de monding van de rivier Mississippi. De verwachting is dat de orkaan maandagochtend lokale tijd de Amerikaanse kust zal bereiken. Het pad van de orkaan is moeilijk precies te bepalen, maar de staten Louisiana, Mississippi en Alabama zitten in de gevarenzone.

Superdome

Op zoek naar een schuilplaats voor de orkaan Katrina, hadden zich zondagavond al ruim duizend mensen verzameld bij het stadion Superdome in het Amerikaanse New Orleans. Het reusachtige overdekte stadion was door het gemeentebestuur aangewezen als de plek waar bewoners terechtkunnen die de stad niet kunnen verlaten.

Onder de wachtenden zijn talrijke families met kinderen. De meeste evacués hebben slaapzakken en tassen met persoonlijke bezittingen bij zich. Militairen houden toezicht op de menigte.

De Superdome vestigde het wereldrecord voor het grootste aantal bezoekers aan een indoor-rockconcert, toen in 1981 87.500 fans het optreden van de Rolling Stones bezochten.