DEN HAAG - De landsadvocaat wijst de kritiek van een groep bolletjesslikkers op het regime in de speciale drugsgevangenissen in grote lijnen van de hand. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van een kort geding bij de president van de rechtbank in Den Haag.

Het kort geding was aangespannen door vijf smokkelaars van cocaïnebolletjes die vastzitten in een tijdelijke gevangenis in Roermond. Ze eisen overplaatsing naar een normale strafinrichting. De huidige huisvesting in het tijdelijke gevangenis in Roermond is volgens de drugskoeriers discriminerend.

Klagen

De mannen klagen over de gebrekkige faciliteiten. Het gaat dan om voorzieningen op het gebied van bijvoorbeeld sport, arbeid en resocialisatie en het voorbereiden van de gevangenen op hun terugkeer naar de gewone maatschappij. Dat zijn zaken waarover 'normale' gevangenen wel de beschikking hebben.

Opstanden

De uitvoering van de nieuwe wet heeft al geleid tot opstanden van gevangenen in Roermond en Amsterdam. Landsadvocaat F. Bleichrodt erkent dat de noodwet ingrijpende beperkingen van de rechten van de drugskoeriers tot gevolg heeft. De "ontstane noodsituatie met de enorme toename van het aantal bolletjesslikkers eind vorig jaar" rechtvaardigt volgens hem de maatregelen.

Volgens Bleichrodt zijn de mensenrechten in de noodwet gewaarborgd. De bepalingen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) zouden evenmin in het gedrang komen.

Heksenjacht

Advocaat B. Nooitgedagt vindt dat van een noodsituatie helemaal geen sprake is. De bolletjesslikkers zijn volgens hem slechts de pakezels, verantwoordelijk voor een relatief klein aandeel in de cocaïne-invoer. De handel gaat gewoon door, ook als deze smokkelaars worden gepakt, betoogde hij.

De noodwet is volgens Nooitgedagt het gevolg van politiek opportunisme van kabinet en Tweede Kamer. Hij omschrijft de huidige aanpak van bolletjesslikkers als "een heksenjacht die elke vorm van realisme ontbeert". Ook zou de noodwet op diverse punten strijdig zijn met nationale en internationale wetten en verdragen.

Bleichrodt pareert de kritiek met de opmerking dat de mensenrechten zijn gewaarborgd in de noodwet. De bepalingen in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens zouden evenmin in het gedrang komen. Bleichrodt erkent dat het regime in de detentiecentra aanvankelijk zeer sober was, maar maakte ook duidelijk dat er al veel ten goede is veranderd.

Uitspraak 14 augustus.

/NIEUWSBolletjesslikkers eisen betere behandeling