MIAMI - Bewoners in het zuidelijke deel van de Amerikaanse staat Louisiana hebben zaterdag hun huizen verlaten om de orkaan Katrina te ontlopen, meldde de nieuwszender CNN. Naar verwachting komt die in de loop van maandag aan land, aldus directeur Mayfield van het Nationale Orkaan Centrum in Miami.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De orkaan, die minstens zeven levens eiste in de staat Florida, verzamelt intussen meer energie door de warme lucht boven de Golf van Mexico. Meteorologen houden er ernstig rekening mee dat Katrina uit kan groeien tot een orkaan van de categorie vier van de Saffir-Simpson schaal. De wind kan daarbij snelheden bereiken tussen de 210 en 250 kilometer per uur.

Snelwegen

De evacuatie is verplicht voor het meest zuidelijke deel van Louisiana. Onduidelijk is hoeveel mensen het gebied al hebben verlaten, aldus gouverneur Kathleen Blanco. Snelwegen landinwaarts liepen zaterdag al vol. De autoriteiten waarschuwden de bevolking niet tot het laatste moment te wachten om een veilig heenkomen te zoeken.

"We willen dat u dit zeer serieus neemt. Dit is geen oefening. Dit is echt", aldus burgemeester Ray Nagin van New Orleans. Volgens de burgervader bereiden de autoriteiten de gedwongen evacuatie voor van alle 485.000 inwoners van de laaggelegen stad. Het mogelijke bevel tot evacuatie zou zondagochtend te verwachten zijn. Mensen die niet weg kunnen, worden opgevangen in het enorme Louisiana Superdome stadion.