ISLAMABAD - Vijf mannen zijn vrijdag ter dood veroordeeld voor hun aandeel in een mislukte aanslag op de Pakistaanse president Musharraf. Dat heeft een militaire woordvoerder laten weten.

De veroordeelden zijn vier burgers en een militair met een lage rang. De militaire woordvoerder liet weten dat drie andere personen tot levenslang, 15 en 20 jaar cel zijn veroordeeld.

Tegenstanders van Musharraf reden op 25 december 2003 in de garnizoensstad Rawalpindi met voertuigen met explosieven in op de presidentiële stoet. Vijftien mensen kwamen om het leven. Musharraf bleef ongedeerd.

Rol

Afgelopen weekeinde is een oud-militair in Pakistan opgehangen wegens een complot tegen Musharraf. De man zou een rol hebben gespeeld in een eerdere poging om Musharraf om te brengen. Die aanslag werd eveneens in Rawalpindi gepleegd, anderhalve week voor de aanslag van 25 december. Een bom ontplofte onder een brug, kort nadat Musharraf er over was gereden.

Musharraf is een belangrijk doelwit voor militante moslimgroepen in zijn land, sinds hij na de aanslagen van 11 september 2001 de kant van de Verenigde Staten koos in de strijd tegen al-Qaeda en de Taliban. Militante moslims hebben ook in het Pakistaanse leger contacten.