DEN HAAG - De voormalig astronaut Wubbo Ockels is eerder deze week in een ziekenhuis opgenomen. Een woordvoerster van de Technische Universiteit Delft heeft dat vrijdag bevestigd. Zij wilde echter niets zeggen over de gezondheidstoestand van Ockels die deeltijdprofessor is aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

Volgens een familielid van de astronaut is Ockels buiten levensgevaar. Ook werken al zijn hersenfuncties nog naar behoren.

Wubbo Ockels kreeg dinsdag in de kantine van de TU-Delft een zware hartaanval. De hartstilstand werd veroorzaakt dor een bloedprop in zijn hartslagader. Hij werd terplekke gereanimeerd.

Coma

De Telegraaf meldde vrijdagochtend dat Ockels na een hartaanval in coma zou liggen liggen. Volgens familie klopt dat bericht niet. "Ockels heeft nooit in coma gelegen. Hij is alweer helemaal goed", aldus het familielid.

Ockels vloog in 1985 als eerste Nederlandse astronaut mee aan boord van de spaceshuttle Challenger. Sinds 1992 is hij ook werkzaam als deeltijdhoogleraar lucht- en ruimtevaart technologie aan de technische universiteit Delft. Van 1999 tot 2003 was hij ook hoofd van de afdeling educatie van het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

Ockels hield zaterdag nog een lezing op het muziekfestival Lowlands.