HAMBURG - De Duitse autoriteiten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de massale zoektocht in Hamburg naar vermeende terroristen gestaakt. Niemand is gearresteerd, maakte een woordvoerder van de onderzoeksteams van Binnenlandse Zaken bekend. De actie zou geen nieuwe informatie hebben opgeleverd. Het onderzoek gaat wel door.

Meer dan duizend politieagenten werden donderdag ingezet om in de Noord-Duitse stad drie vermeende terroristen op te sporen. In de tweede stad van het land werden wegversperringen en controleposten opgezet.

Allah

Woensdag waarschuwde een Arabisch sprekende getuige de autoriteiten nadat hij het drietal over verdachte zaken had horen praten bij een bushalte. Hij zou daarbij hebben opgevangen dat de drie mannen tegen elkaar zeiden; "we zullen morgen als held voor Allah staan". Een van de gezochte mannen droeg een rugzak.

Volgens de politie zijn de drie mannen te zien op beelden van bewakingscamera's in de bus die ze na het bewuste gesprek hadden genomen. Hun foto's zijn openbaar gemaakt in de hoop dat meer mensen zich zullen melden met tips. De politie benadrukte dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een naderende aanslag, maar dat de tip afkomstig is van een geloofwaardige getuige.

Hamburg

"De burgers van de hanzestad kunnen zonder angst met de ondergrondse, S-bahn en de bus naar hun werk gaan", aldus senator Udo Nagel van de deelstaat Hamburg. Er zijn geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor specifieke gebouwen in de stad, aldus de politicus. Zelfs het Amerikaanse consulaat wordt niet extra in de gaten gehouden.