BANGKOK - De Thaise Premier Thaksin Shinawatra meent het ultieme antwoord te hebben gevonden op lastige vragen van journalisten. Hij beproefde zijn nieuwe tactiek donderdag op een persconferentie, tot verbijstering van de aanwezige verslaggevers.

Toen een van hen vroeg waarom de regering geen toestemming van het parlement had gevraagd voor het afkondigen van de noodtoestand in het roerige zuiden, drukte Thaksin een zoemer in die hij in zijn hand hield. Er klonk een intimiderend geluid. Op de zoemer verscheen een X en Thaksin riep: "Niet-constructief!"

Thaksin gebruikte de zoemer ook om complimentjes uit te delen. Een journaliste die vroeg naar het regeringsbeleid ten aanzien van de stijgende olieprijzen, werd beloond met een goedkeurende O op de zoemer en een aangenaam deuntje. Aan de verbaasde journalisten legde Thaksin uit dat zijn zoon het speeltje in Japan heeft gekocht en dat Thaksin het had geleend om de sfeer op de persconferentie wat meer ontspannen te maken.

Sommige journalisten hekelden achteraf Thaksins gedrag. Een redacteur van de Engelstalige krant The Nation, Tulsathit Taptin, vond dat de premier te ver was gegaan. "Journalisten hebben het recht de vragen te stellen die van belang zijn voor het Thaise volk", aldus Taptin.