DEN HAAG - Drie Nederlandse instellingen doen mee aan Europees onderzoek naar een nieuwe manier om inktvraat aan te pakken. Op dit moment worden in Nederlandse collecties belangrijke werken van bijvoorbeeld Rembrandt en Guercino door inktvraat bedreigd.

Het gaat om het Nationaal Archief, Teylers Museum en het Instituut Collectie Nederland (ICN). Vanuit het buitenland werken onder meer het Louvre in Parijs en de Universiteit van Ljubljana (Slovenië) mee. De samenwerking heet
InkCor

Vanaf de Middeleeuwen tot de 20e eeuw werd galinkt (op basis van de galnoot) gebruikt. Het zuur en ijzer in deze inkt kan op den duur oxideren en een verwoestende werking op papier en perkament hebben.

Volgens de betrokken instellingen is een snelle oplossing voor deze vraat geboden. Bestaande methoden tegen inktvraat zijn voor deze vorm geen oplossing.

Vanaf volgende week dinsdag gaat een team restauratoren van het Nationaal Archief aan de slag met honderd stukken uit het archief. In Teylers Museum wordt de schade aan topwerken van Rembrandt en Guercino geïnventariserd. Met ultraviolet licht worden de eerste sporen van inktvraat opgespoord. Het ICN coördineert deze eerste fase van het onderzoek.