GRONINGEN - Negenduizend studenten of ex-studenten krijgen dit jaar en naheffing, omdat zij te veel hebben bijverdiend. Dat is meer dan ooit, meldde de Informatie Beheer Groep donderdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Als een student dit jaar meer dan 10.000 euro bijverdient, moet hij onmiddellijk zijn studiefinanciering beëindigen en zijn ov-jaarkaart inleveren. De IBG, die samenwerkt met de Belastingdienst, zegt de normale procedure te volgen en ontkent dat er sprake is van een actie.

Vijf jaar geleden moesten 6000 studenten met terugwerkende kracht geld betalen. Een jaar later waren dat er 7800. In de jaren negentig was het aantal naheffingen betrekkelijk stabiel op 5000.

Momenteel controleert de IBG wat studenten in het jaar 2002 aan bijverdiensten hadden. In de komende jaren zullen de controles sneller worden uitgevoerd. De IBG wil onderzoeken hoe het komt dat steeds meer studenten de regels niet naleven. Een woordvoerder schrijft de stijging toe aan het groeiende aantal studenten. Bovendien hebben steeds meer studenten bijbanen.