DEN HAAG - Vice-fractievoorzitter Hoogendijk van de LPF vindt het 'ongepast' dat fractiegenoten kritiek leveren op hun voorzitter Herben, terwijl de laatste op vakantie is. Dat heeft Hoogendijk maandag gezegd in reactie op geluiden dat de positie van Herben ter discussie staat.

Stoelpoten of stokje?

Het afgelopen weekeinde zei fractiesecretaris Eerdmans nog dat er weliswaar niet aan de stoelpoten van Herben wordt gezaagd, maar dat het wel mogelijk is dat hij zelf het stokje wil overdragen. Hij erkende dat er binnen de fractie wordt gemord over het optreden van de voorzitter.

De positie van Herben zou op een zogenoemde heidag in het laatste weekeinde van augustus worden besproken, aldus Eerdmans. Volgens Hoogendijk staat die discussie nog helemaal niet op de agenda.

Flets optreden

Herben ligt onder vuur omdat hij niet alles uit de formatieonderhandelingen zou hebben gehaald. Hij moest genoegen nemen met vier ministersposten en werd tot twee maal toe teruggefloten door zijn fractie. Door zijn fletse optreden bij de regeringsverklaring nam de kritiek alleen maar toe.

Piet Hein

In het televisieprogramma Netwerk spuiden verschillende regiocoördinatoren van de LPF maandag hun kritiek op Herben. Hij zou "niet analytisch" zijn, "te veel een compromissenman" en hij wil te graag bij de gevestigde orde horen, terwijl de LPF daar juist tegen is. "Hij glundert als hij Piet Hein mag zeggen tegen de informateur," schamperde regiocoördinator J. van Aartsen in Groningen.

De regionale leiders van de LPF noemen Tweede-Kamerleden als Eerdmans, Schonewille en Van As als goede opvolgers van Herben.