ALANYA - Een Turkse rechtbank heeft maandag de 21-jarige Danny Broens uit Den Haag op vrije voeten gesteld. Die zat daar sinds vijf weken vast omdat hij betrokken was bij een dodelijk ongeval.

De rechter oordeelde dat hij niet langer in voorarrest hoeft te zitten. Volgens de advocaat van Broens, mr. G. Knoops, speelde bij die beslissing mee dat uit onderzoeken van de politie bleek dat Broens geen schuld aan het ongeluk had.

Aanrijding

Broens had enkele weken geleden op een scooter een Turkse man aangereden, die als gevolg daarvan overleed. Een Turkse rechter had al eerder aangegeven dat er geen reden was de Hagenaar op te pakken. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak vindt in oktober plaats. Knoops wil daar met zijn cliënt heengaan.

Formaliteiten

Voordat Broens naar Nederland kan, moeten er nog enkele formaliteiten worden afgehandeld. Volgens Knoops landt zijn cliënt in de nacht van maandag op dinsdag op een Duits vliegveld. Familieleden halen hem op.

De advocaat had de zaak al aanhangig gemaakt bij het Europese Hof in Straatsburg. Die procedure laat hij doorlopen, wegens mogelijke toekomstige gevallen. "Als het hof beslist dat de detentie geen redelijke grondslag had, zou Broens bovendien een schadeclaim kunnen indienen."

Verhit

Volgens Knoops, die het bericht van de vrijlating van de familie van Broens ontving, zijn de gemoederen in de rechtbank maandagmorgen bij de familieleden van het slachtoffer behoorlijk verhit geraakt. "Hoe de verdere strafzaak verloopt, weet ik niet. Het zou ook nog kunnen dat de familie een civiele procedure begint tegen mijn cliënt."