GAZA - Nu alle joodse kolonisten weg zijn uit de Gazastrook, worden ook de door hen achtergelaten huisdieren én honderden bomen verwijderd, voordat de Palestijnen bezit nemen van het land.

Israëlische dierenrechtenorganisaties hebben al verhinderd dat ongeveer honderd 'joodse' huisdieren in handen van de Palestijnen vallen. Zo'n tweehonderd huisdieren van kolonisten lopen nog vrij rond op de Gazastrook, aldus een verklaring van de Israëlische regering.

De reeds gevangen dieren - honden, katten, vogels, schildpadden, een leguaan en een ezel - zijn naar het asiel gebracht. Als ze een naamplaatje dragen, wordt geprobeerd hun eigenaren op te sporen.

Bomen

Honderden bomen in de verlaten joodse nederzettingen worden op verzoek van het Israëlische leger verwijderd door deskundigen van het Joods Nationaal Fonds (JNF). De organisatie plant de bomen tijdelijk in een veld in Zuid-Israël. Uiteindelijk, wanneer de kolonisten hun nieuwe woningen hebben betrokken, worden de bomen naar hen teruggebracht.

Het JNF is een organisatie die honderdduizenden hectaren land bezit in Israël en miljoenen bomen heeft geplant door het hele land. De organisatie werd in 1901 opgericht om stukken land op te kopen in het destijds door de Ottomanen bestuurde Palestina.