ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam zijn straffen tot 15 maanden jeugddetentie geëist tegen twaalf jongeren die verdacht worden van groepsverkrachtingen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag laten weten.

De verdachten zijn tussen 14 en 17 jaar oud en wonen allemaal in Rotterdam. Het zijn voornamelijk Antillianen en Kaapverdianen. De groep waar de jongens deel van uitmaakten heeft in april, mei en oktober 2004 in wisselende samenstelling drie meisjes van 13 en 14 jaar vele malen aangerand en verkracht. Dat gebeurde in een woning en in kelderboxen in de wijk Katendrecht.

Videoclips

Opvallend is dat de meeste verdachten nauwelijks door lijken te hebben hoe gruwelijk hun daden zijn. Ze zouden op het idee zijn gekomen door 'gangbang-videoclips' op tv-zenders als TMF en MTV. Het merendeel van de jongens heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

De zittingen vonden deels achter gesloten deuren plaats. Maandag tot en met woensdag moesten de verdachten steeds in groepjes van twee voor de rechtbank verschijnen.

Cursus

Naast vrijheidsstraffen eiste de officier van justitie ook dat de jongens een cursus gaan volgen waarin ze leren hoe ze in de Nederlandse samenleving op een normale manier met meisjes omgaan. Ook komen ze onder toezicht van de jeugdreclassering en mogen ze op geen enkele manier in contact treden met de drie slachtoffers.

Justitie wil dat er een gedegen onderzoek komt naar het fenomeen groepsverkrachtingen omdat 'dit nog maar het topje van de ijsberg' zou zijn. Eerder dit jaar kregen vier Rotterdamse jongeren van 17 en 19 jaar in een vergelijkbare zaak straffen van twaalf tot achttien maanden. Hun groep noemde zich de 'Cabo Pimp Unit', de Kaapverdiaanse Pooier Eenheid.

De rechtbank doet op 5 september uitspraak.