RAMALLAH- De Palestijnse Autoriteit heeft onder voorwaarden ingestemd met het Israëlische veiligheidsplan dat voorziet in een terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden. In ruil daarvoor moet de Autoriteit optreden tegen islamitische extremisten. Dit heeft de Palestijnse minster Azzem al-Ahmed woensdag bekendgemaakt, na een spoedbijeenkomst van de Autoriteit.

Hij benadrukte dat er nog enkele kwesties moeten worden opgelost. Volgens de bewindsman is de Autoriteit met het plan akkoord gegaan "omdat het de eerste stap is van een omvattende terugtrekking van de herbezette gebieden en een terugkeer naar de grenzen van 28 september 2000". Dat is de datum dat de Palestijnse intifada begon.

Minister van Internationale Samenwerking Nabil Shaath bevestigde dat de leiding er in principe mee had ingestemd, ondanks dat verscheidene bewindslieden hun bedenkingen hadden. Het plan was maandagavond overeengekomen tijdens een ontmoeting tussen de Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer en de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, Razaq al-Yahya.

Er bestaan twijfels of de Palestijnen wel in staat zijn de veiligheid te garanderen. Maar Arafats adiseur Abu Rudeineh zei "serieus en klaar te zijn". "Wij kunnen het, hoewel onze veiligheidsdiensten hard zijn getroffen."

Streek

Hij benadrukte dat de Palestijnen willen dat het Israëlische leger zich ook snel uit Ramallah moet terugtrekken, hoewel dat gebied in het plan niet wordt genoemd als een streek waar het leger zich als eerste uit zal terugtrekken. Maar Ramallah is voor de PA belangrijkt als zetel van het bestuur.

Woensdagavond zullen een Palestijnse en Israëlische delegatie er verder over onderhandelen. Voor de Palestijnen nemen Arafats veiligheidsadviseeur Dahlan, hoofd van de geheime dienst al-Hindi en chef van de veiligheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever Ismail daaraan deel.

Herbezetting

Het voorstel van Ben Eliezer, dat de naam 'Gaza eerst' heeft gekregen voorziet in een terugtrekking van de Israëlische troepen naar posities van twee jaar geleden, als de Palestijnse veiligheidstroepen de controle overnemen en Palestijnse aanvallen verhinderen. Dit plan moet eerst beginnen in de Gazastrook.

Een een woordvoerder zei dat het leger de noodplannen klaar heeft liggen om het militaire bestuur op de Jordaanoever weer in te stellen. Een dergelijk bestuur werd beëindigd na de oprichting van de Palestijnse Autoriteit in 1994. De strijdkrachten bezetten half juni een grote deel van dit gebied. Volgensgeneraal maakt een herbezetting van de Palestijnse gebieden onderdeel uit van de plannen. "Maar wij willen dat niet".