ROTTERDAM - De Rotterdamse woningcorporatie de Nieuwe Unie gaat een aantal proefprocessen beginnen tegen huurders die schotelantennes op de gevel hebben gemonteerd. De Nieuwe Unie wil er van af. Niet alleen ontsieren de schotels de gevels van veel flatgebouwen, ook raken gevels, daken en kozijnen beschadigd, aldus woensdag een woordvoerster.

De corporatie heeft 3200 huurders die zo'n antenne bezitten. Volgens de woordvoerster van de Nieuwe Unie weigert het merendeel van hen ondanks het aanbieden van alternatieven, zoals een speciaal televisiepakket van kabelaanbieder UPC, de schotels weg te halen. "We kunnen verder niets doen. We kunnen moeilijk tegen de gevel opklimmen en de schotels verwijderen. We kiezen voor de nette weg, de juridische", aldus de woordvoerster.

Huurcontract

In het huurcontract staat een verbod op het plaatsen van allerlei soorten antennes. Jarenlang werd de plaatsing van schotels min of meer oogluikend toegestaan. Sinds vorig jaar is een einde gekomen aan de wildgroei die zich vooral bij allochtone huurders voordeed. "Er zijn intussen zoveel alternatieven. UPC bijvoorbeeld biedt tal van buitenlandse zenders voor de doelgroep en ook met Digitenne zijn er veel mogelijkheden bijgekomen", aldus een andere woordvoerder van de Nieuwe Unie.

Schotelbezitters

De 3200 schotelbezitters die bij de corporatie huren, hebben het ding illegaal op de gevel. De corporatie gaat tegen twee van hen een proces beginnen, een in de deelgemeente Pendrecht, de ander in Prins Alexander. De Nieuwe Unie wil een uitspraak van de rechter om de huurders te dwingen de schotel te verwijderen. Die uitspraak is bepalend voor het verdere beleid van de corporatie en collega-bedrijven.

"Het kan zijn dat de twee huurders, die we nu gaan aanschrijven, eieren kiezen voor hun geld. Doen ze dat niet, dan moeten de schotels weg. Of de rechter moet in hun voordeel beslissen, dan zullen we ons beleid moeten aanpassen."