ASSEN - De eerste dag van de rechtszaak tegen de 27-jarige R.K., verdacht van de moord op de 15-jarige Andrea Luten in , heeft het Openbaar Ministerie (OM) in een lastig parket gebracht.

Twee van de acht getuigen die de rechtbank in Assen maandag moest horen, kwamen met tegenstrijdige verklaringen. Verdachte K. ontkende wederom schuldig te zijn. Ook sprak hij de beschuldiging tegen dat hij zijn ex-vriendin heeft geprobeerd te vermoorden.

K., die op 24 april werd aangehouden, is aangeklaagd wegens de moord op Luten. Ook wordt hij verdacht van verscheidene pogingen tot doodslag op zijn ex-vriendin.

Moszkowicz

Volgens advocaat A. Moszkowicz heeft het OM geen technische bewijzen tegen zijn cliënt. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de schaamhaar die op het lichaam van het meisje is gevonden, niet van K. afkomstig is.

Handen om de nek

K. zou echter twee jaar geleden tegenover zijn vijf jaar jongere collega, kroongetuige E. Z. (22) uit Zuidwolde, na ettelijke biertjes bekend hebben de moordenaar te zijn van Andrea. Met de handen om de nek van zijn collega zou K. hebben voorgedaan hoe hij het meisje had gewurgd. De aanleiding zou zijn geweest dat het meisje K. had afgewezen.

Maandag zei Z. echter dat K. nooit de naam Andrea Luten had genoemd. Toen hij K. vroeg of het meisje Andrea Luten was, kregen de twee ruzie en verliet Z. ijlings de woning van zijn collega.

Meineed

Later op de middag kwam hij hierop terug. Na tijdens een schorsing te hebben nagedacht, zei Z. dat K. hem wel bevestigend had geantwoord op de vraag of het meisje Andrea Luten was. De getuige hield deze lezing vol, ook nadat hij op de consequenties van meineed was gewezen.

Bromfietser

Ook een andere getuige, G. T. uit Fluitenberg, heeft de afgelopen jaren wisselende verklaringen afgelegd. De vrouw meldde al een paar dagen na de dood van Andrea tegenover de politie dat zij het fietsende meisje samen met een jongen op de bromfiets had gezien.

In 2001 kreeg de vrouw een klassenfoto van de verdachte te zien. Zij herkende hem destijds niet als de bromfietser. Maandag kreeg zij de foto opnieuw te zien en herkende hem wel meteen.

Foto

Als verklaring waarom ze dat vorig jaar niet meteen zag, gaf de vrouw aan dat ze als veehouder destijds met haar hoofd bij de mond- en klauwzeercrisis zat. Ze voegde er aan toe dat ze in mei dit jaar de foto van K. in het tv-programma Vermist heeft gezien. Ook toen wist ze meteen zeker dat hij de bromfietser was.

Andrea Luten verdween op 10 mei 1993 op weg van school naar huis. Een dag later werd haar lijk gevonden in de bossen bij het Drentse Gijsselte, vlakbij haar woonplaats. Eerder waren al vier verdachten in beeld, maar zij werden vrijgelaten na DNA-onderzoek. Het onderzoek is de afgelopen jaren meerdere malen gesloten en heropend.

Achttien getuigen

De rechtbank gaat maandagavond door met het horen van de getuigen. Op 9, 12 en 15 augustus volgen nog eens achttien getuigen, onder wie de ouders van Andrea Luten.

/NIEUWSVerdachte blijft moord op Andrea Luten ontkennen21-6-2000: Politie heropent zaak Andrea Luten