KAAPSTAD - De voormalige Zuid-Afrikaanse 'first lady' Marike de Klerk is voor zij in december vorig jaar werd vermoord, ook verkracht. De politie heeft daarvoor bewijzen gevonden. In Kaapstad is maandag het proces begonnen tegen de 21-jarige verdachte die al eerder heeft bekend De Klerk te hebben vermoord. Hem wordt behalve moord, inbraak en beroving nu ook verkrachting ten laste gelegd.
Marike de Klerk

Bij het begin van het proces heeft de verdachte gezegd niet schuldig te zijn. Het proces zal naar verwachting een maand duren. Er zullen zo'n negentig mensen als getuige worden opgeroepen.

Marike de Klerk, die getrouwd was met de voormalige president Frederik de Klerk, werd op 2 december in haar huis in Kaapstad dood gevonden. Ze was gestoken en gewurgd. De 21-jarige Luyanda Mboniswa, die in het appartementencomplex als bewaker werkte, werd daags daarna opgepakt toen hij belde met De Klerks mobiele telefoon. Al snel bekende hij de moord. De Klerk zou hem hebben betrapt toen hij in haar huis inbrak.

Frederik de Klerk was maandag aanwezig bij het begin van het proces. Hij scheidde in 1998 van Marike, na een huwelijk van 39 jaar. Hij gaf destijds toe een buitenechtelijke affaire te hebben en trouwde uiteindelijk met zijn minnares.