LIMA - Een Peruaans verkeersvliegtuig is dinsdag in het Amazonegebied verongelukt. Daarbij hebben tientallen mensen de dood gevonden en raakten tientallen anderen gewond, meldden Peruaanse media. Volgens de lokale politiecommandant hebben reddingswerkers tot nog toe 41 lichamen geborgen. In ziekenhuizen liggen 57 gewonden, aldus de autoriteiten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Politiechef Ariosto Obregon zei dat de identificatie van de slachtoffers waarschijnlijk een zware en tijdrovende klus zal worden. Veel lichamen zijn zwaar verminkt.

In het ramptoestel zaten volgens de nationale luchtvaartmaatschappij TANS 98 personen, 92 passagiers en zes bemanningsleden. Achttien mensen komen uit het buitenland, maakte TANS bekend. Het gaat om elf Amerikanen, vier Italianen, een Australiër, een Spanjaard en een Colombiaan.

Eerder gingen de autoriteiten en de luchtvaartmaatschappij er van uit dat er honderd mensen in het vliegtuig zaten. Twee technici van TANS die aanvankelijk als vermist waren opgegeven, bleken echter niet aan boord van het toestel te zijn gegaan.

Slecht weer

De Boeing 737-200 van de nationale maatschappij TANS moest in zeer slecht weer een noodlanding maken zonder landingsgestel op een weg vlakbij het vliegveld van Pucallpa. Het toestel kwam uit Lima en zou in Pucallpa een tussenlanding maken op weg naar de eindbestemming Iquitos aan de grens met Colombia en Brazilië.

Onder de doden zouden zich veel kinderen en ook baby's bevinden. Een baby van een jaar oud overleefde het ongeluk echter op wonderbaarlijke wijze. Reddingswerkers vonden het huilende maar vrijwel ongedeerde kind in de armen van zijn dode moeder, meldden Peruviaanse media. De gewonden liepen vooral brandwonden en botbreuken op.

Overlevenden verklaarden dat het zeer slechte weer mogelijk de oorzaak is geweest van het ongeluk. Reddingswerkers hebben al een van de zwarte dozen gevonden. President Alejandro Toledo heeft een diepgravend onderzoek aangekondigd.

Storm

Een woordvoerder van TANS zei woensdagmorgen dat het toestel in een storm terecht was gekomen en waarschijnlijk als gevolg van een plotselinge sterke rukwind uit koers raakte. Volgens hem heeft de piloot nog wel een noodlanding kunnen maken.

De luchtvaartmaatschappij heeft in het verleden vaker te kampen gehad met ongelukken. Sinds 1992 zouden er zes TANS-toestellen zijn neergestort. De meest recente ramp stamt uit 2003 toen een Fokker 28 tegen een berg vloog in het noorden van Peru. Daarbij kwamen alle 46 inzittenden om, onder wie twee Nederlanders.

TANS is de jaren zestig opgericht door de Peruaanse luchtmacht voor hulp aan afgelegen gemeenschappen in de jungle. In 1998 werd het een commerciële onderneming van de staat, met een binnenlands marktaandeel van ongeveer 30 procent.