BERN/MÜNCHEN - Delen van de Alpen kampen met enorme wateroverlast na overvloedige regenval. In sommige gebieden van Zwitserland, Oostenrijk en het zuiden van Duitsland is sprake van chaotische toestanden. Meerdere mensen kwamen om het leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het water bereikte op bepaalde plaatsen het hoogste niveau in driehonderd jaar. De catastrofe leidde tot een massale inzet van brandweer, politie en andere hulpdiensten. In sommige gebieden is de hoogste alarmfase van kracht.

Geblokkeerd

Veel belangrijke doorgaande wegen zijn geblokkeerd door modderstromen en steenlawines. Het kolkende water spoelde wegen en spoorlijnen gedeeltelijk weg. Tientallen huizen zijn beschadigd of verwoest.

Duizenden personen werden geëvacueerd, ziekenhuizen ontruimd. De autoriteiten lieten de autosnelweg München-Stuttgart bij Augsburg afsluiten, omdat een nieuwe brug dreigde in te storten.

Stroomgebied

De hevige regenbuien begonnen maandag en veroorzaakten overstromingen van beken en rivieren. Naar verwachting houdt de regen tot woensdag aan. Vooral voor het stroomgebied van de Donau wordt rekening gehouden met aanzienlijke overlast. Voor het gebied van de Rijn verwachten de autoriteiten geen problemen.

In Oostenrijk is vooral in Tirol en Voralberg de situatie ernstig. De communicatie is moeilijk, omdat telefoonverbindingen uitvielen. Ook is er in sommige gebieden geen elektriciteit.

Beatrix

In het toeristenoord Lech moesten zestien hotels sluiten. Alle aanwezigen zijn geëvacueerd. Het dorp, dat de traditionele wintersportbestemming van koningin Beatrix en haar familie is, zit zonder stroom en de drinkwatervoorziening hapert.

Oostenrijkse media spraken van "zondvloedachtige toestanden". De wateroverlast kostte tot dusver aan zeker twee mensen het leven, berichtte het Oostenrijkse persbureau APA. In Reuthe raakten zes mensen gewond door een explosie van een gaskachel, nadat water een woonhuis was binnengestroomd.

Sneller dan ooit

Het water in de Zwitserse rivieren stijgt sneller dan ooit, meldden de Zwitserse autoriteiten. Hier kwamen sinds maandag vier personen om het leven, twee anderen zijn vermist. Duizenden mensen zijn inmiddels geëvacueerd. Velen zijn opgevangen in opvangcentra en hotels, onder wie ook veel toeristen.

Het waterpeil van het Vierwoudstedenmeer, waaraan de stad Luzern ligt, staat op enkele plaatsen al boven de recordhoogtes van Pinksteren 1999. Ook delen van de hoofdstad Bern en van Interlaken staan blank. In Meiringen in het Berner Oberland viel tussen zondagavond en dinsdagmorgen ongeveer 205 liter water per vierkante meter, een record. Het vorige record stond op 159 liter en stamt uit maart 1896.

Hoger niveau

In het zuiden van Duitsland riepen de autoriteiten de noodtoestand uit. Het water bereikte op veel plaatsen een hoger niveau dan in 1999, toen het gebied zijn ernstigste overstromingen in een eeuw te verwerken kreeg. De schade was toen ruim 1 miljard euro.

"De duivel is hier losgeslagen!", omschreef de woordvoerder van het vakantieoord Garmisch-Partenkirchen de situatie. Dammen braken door en honderden mensen zijn geëvacueerd, vaak per helikopter.

De Duitse bondskanselier Schröder brengt donderdag een bezoek aan de getroffen gebieden in Beieren. Hij pastte zijn programma aan om persoonlijk poolshoogte te nemen, aldus een regeringswoordvoerder in Berlijn.