DEN HAAG - Rechters moeten eerder kunnen besluiten onbehandelbare tbs'ers voorgoed op te sluiten. Dat zal minister Donner van Justitie dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De huidige procedure is in enkele gevallen "zonde van het geld".

Op dit moment moeten tbs-patiënten tenminste zes jaar behandeld worden. Het doel van de dure behandeling is terugkeer in de maatschappij. In een aantal gevallen blijkt echter al snel dat de therapie zinloos is, lichtte een woordvoerder van het ministerie van Justitie een artikel hierover in het Algemeen Dagblad toe.

Longstay-afdeling

Donner wil dat de rechter in die gevallen op advies van de therapeuten en artsen van de kliniek kan besluiten de voorgeschreven zes jaar niet af te wachten en de tbs'er op een zogenoemde longstay-afdeling te plaatsen.

Deze verandering betekent dat Nederland meer plaatsen nodig heeft voor tbs'ers die niet meer in de samenleving mogen terugkeren. Justitie wil 140 nieuwe longstay-plekken bijbouwen, kondigt de minister verder aan in de brief. In 2007 telt Nederland dan tweehonderd plekken voor onbehandelbare tbs-patiënten.

De extra plaatsen zijn ook nodig omdat het aantal tbs'ers dat voorgoed opgesloten moet worden, groeit, constateerde het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum WODC van het ministerie dit voorjaar.

Aanscherpingen

De bouw van de extra longstay-plekken en de aanpassing van de procedure zijn de eerste van een reeks maatregelen, die Donner voor een strenger tbs-beleid zal doorvoeren. In de aanloop naar prinsjesdag zal de bewindsman volgens de justitiewoordvoerder verdere aanscherpingen van dat beleid bekendmaken.

De druk vanuit de Kamer voor een strengere aanpak van de tbs'ers neemt toe door recente ontsnappingen van patiënten. In mei van dit jaar ontsnapte tbs'er Wilhelm Schippers. Hij wordt verdacht van de moord op een 73-jarige Amsterdammer tijdens zijn vlucht. Begin augustus ontsnapte tbs-patiënt Marciano Ernst uit een kliniek in het West-Brabantse Halsteren.