UTRECHT/TILBURG - De ochtendspits is dinsdagochtend bij Tilburg, Utrecht en Assen ontregeld door drie ongevallen met vrachtwagens. Op de A27 bij Lunetten reed omstreeks 02.30 uur een vrachtwagen met 8000 kippen in op een rijdende afzetting van Rijkswaterstaat. De chauffeur raakte lichtgewond. Op de A58 bij Bavel botste een vrachtwagen op een zogenoemde pijlwagen. Twee wegwerkers en de chauffeur raakten gewond.

Door nog onbekende oorzaak botste een vrachtwagenchauffeur op een rijdende afzetting op de A27 bij Utrecht. De ravage op de snelweg bij Utrecht was enorm. De oplegger kantelde. De brandweer probeerde nog levende kippen te vangen en over te laden om daarna de vrachtwagen te bergen.

Verwondingen

De afzetting werd volledig vernield, het wegdek en de vangrail zijn door het kantelen en schuiven van de vrachtwagen zwaar beschadigd. De chauffeur kon ter plaatse aan zijn verwondingen worden behandeld.

De twee rijbanen richting Hilversum zijn tussen de A12 en A28 versperd. Omstreeks 07.30 uur had zich een file van acht kilometer gevormd op de A27. Omrijdende automobilisten veroorzaakten op de A2 een grote file. Tussen Best en Nieuwegein stond daar op het drukste moment een file van 42 kilometer. De schoonmaakwerkzaamheden op de A27 duren naar verwachting tot 10.30 uur.

Herstel

Rijkswaterstaat wacht met het herstel van het wegdek en de vangrail tot dinsdagavond. Op de plek van het ongeval geldt daarom de hele dag een beperkte maximumsnelheid.

Op de A58 van Breda naar Tilburg reed bij Bavel omstreeks 05.15 uur een vrachtwagen geladen met onder meer vloeibare siliconen in op wegwerkzaamheden. De chauffeur en twee wegwerkers raakten gewond, meldde een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De lading kwam op het wegdek terecht. De snelweg is richting het oosten afgesloten wegens schoonmaakwerkzaamheden. Die stremming duurt zeker tot na het middaguur. Achter het ongeval staat een file van zes kilometer.

Op de A28 richting Groningen raakte rond 06.00 uur voorbij Assen-Noord een vrachtauto van de weg. Niemand raakte gewond, aldus een woordvoerder van de regiopolitie. Tijdens de berging was slechts een rijstrook beschikbaar.

Slecht weer

De ANWB sprak dinsdagochtend sowieso over een "heel erg drukke" ochtendspits, de eerste na de zomervakantie. Even na 9.00 uur stonden er zestig files met een totale lengte van 330 kilometer. De ongevallen en het slechte weer vormden volgens een woordvoerder de belangrijkste oorzaken.