ASSEN - De 27-jarige R.K. heeft maandag bij de rechtbank in Assen opnieuw ontkend dat hij in 1993 de 15-jarige Andrea Luten heeft omgebracht. Ook spreekt hij de beschuldiging tegen dat hij zijn ex-vriendin heeft geprobeerd te vermoorden.

Maandag begon bij de rechtbank in Assen de strafzaak tegen de man die volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk is voor de moord op Andrea Luten. K. heeft op 10 mei 1993 het -jarige meisje gewurgd toen zij op weg was van school naar huis, aldus het OM.

Andrea Luten werd een dag later gevonden in de bossen bij Gijsselte, vlakbij haar woonplaats. Eerder waren al vier verdachten in beeld, maar zij werden vrijgelaten na DNA-onderzoek. Het onderzoek is de afgelopen jaren meerdere malen gesloten en heropend.

K. die op 24 april werd aangehouden, ontkent iets met de dood van Luten te maken te hebben. Hij is aangeklaagd wegens moord. Ook wordt hij verdacht van verschillende pogingen tot doodslag op zijn ex-vriendin. Die zouden zich hebben voorgedaan in de periode juli tot mei 2001.

Belastende verklaring

Volgens advocaat A. Moszkowicz heeft het OM geen technische bewijzen tegen zijn cliënt. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de schaamhaar die op het lichaam van het meisje is gevonden, niet van K. afkomstig is. Wel heeft een getuige zich bij justitie gemeld en een belastende verklaring tegen de verdachte afgelegd.

De zitting van maandag staat in het teken van het horen van getuigen. Moszkowicz wil 34 getuigen laten horen, maar het OM heeft dat aantal teruggebracht. De rechtbank heeft maandagochtend de zaak tijdelijk geschorst om zich te beraden over de wens van Moszkowicz.

/LINK
Dossier Andrea Luten