BANGKOK - De Thaise politie is begonnen om kinderen te trainen in het bespioneren van hun klasgenoten of ouders. Op die manier denkt de politie gevallen van seksueel misbruik, drugsgebruik of andere misdaden op het spoor te komen. De eerste tachtig kinderen hebben de cursus al achter de rug.

De spionnetjes ontvangen na afloop van de training een eigen 'geheim agent-code' en een telefoonnummer waarop zij dag en nacht hun bevindingen aan de politie kunnen melden. Volgens de krant The Nation staat de cursus open voor kinderen tussen de 7 en 18 jaar, maar zijn het vooral de tieners die mee willen doen.

Politiekind

"Ik ben er trots op dat ik een politiekind ben", zegt bijvoorbeeld de 15-jarige Preecha On-somkij. Hij is van plan de politie van alles te vertellen over het gokgedrag en spijbelen van zijn vriendjes. "Ik wist eerst wel dat dit slecht gedrag was, maar ik wist niet bij wie ik dat kon melden."

De evenoude Promporn Khrongyuth belooft goed uit te kijken naar alles wat maar enigszins verdacht is. "Ik zal niemand vertellen dat ik een spion ben, maar als het toch uitkomt en ze naar me toekomen ben ik niet bang."

Politiechef en cursusleider Thana Kositwanichpong vindt een training nodig omdat kinderen dan pas inzien dat bijvoorbeeld seksueel misbruik door hun ouders niet normaal is.