DEN HAAG - Een groot aantal Nederlandse toeristen in Noord-Italië is in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een windhoos die gepaard ging met enorme hagelbuien. Bij de verschillende alarmcentrales zijn inmiddels achthonderd schademeldingen binnengekomen. Dit maakte A. Vonk, woordvoerder van de ANWB, zondag bekend.

Het gaat volgens hem vooral om Nederlanders die op campings aan de zuidkant van het Gardameer verblijven. "Er zijn veel autoruiten gesneuveld. Ook zijn er boten gezonken en is er schade aan tenten en caravans." Een aantal mensen heeft lichte verwondingen opgelopen, aldus Vonk.

Twee medewerkers van het ANWB-steunpunt in Milaan zijn inmiddels afgereisd naar het Gardameer om de gedupeerden bij te staan. Volgens hen is er op de kampeerterreinen geen paniek ontstaan. Verder vertrekken zondag nog drie hulpverleners vanuit Nederland om ter plaatse een noodsteunpunt in te richten. Ook stuurt de ANWB vier teams van de wegenwacht voor reparaties aan de getroffen caravans. Carglass Italië heeft twintig teams gestuurd om de beschadigde auto's weer aan de praat te krijgen.

Extra mensen

De Nederlandse alarmcentrales hebben extra mensen opgeroepen om de stroom telefoontjes te kunnen verwerken.

Het noodweer heerste in heel Noord-Italië. Getuigen zeiden tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera dat de hagelstenen soms de omvang van een vis hadden. In de buurt van Brescia is een man met ernstige verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij in zijn auto onder een boom was bedolven. Ten noorden van Venetië zijn bijna twintig mensen gewond geraakt. In sommige gebieden vielen bomen op elektriciteitsdraden waardoor de stroom uitviel.

Een windhoos is een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. De hoos trekt met de bui mee en laat door wind en grote luchtdrukverschillen een spoor van vernielingen achter. Volgens het KNMI zijn windhozen vrijwel niet te voorspellen. De windsnelheden bij een windhoos kunnen zeer lokaal oplopen tot enkele honderden kilometers per uur.