KABUL - Tijdens een hevig vuurgevecht even ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat hebben Afghaanse functionarissen gezegd. De gevechten braken 's ochtends rond een uur of zeven uit tussen 'gewapende elementen' en de daar gelegerde Afghaanse agenten.

Militairen van internationale troepenmacht ISAF spraken van "tussen de elf en twaalf doden" en enkele gewonden. Afghaanse bronnen zeiden dat twaalf "bandieten", twee agenten en een burger zijn gedood. De schietpartij had plaats buiten de 'jurisdictie' van ISAF, die Kabul als werkterrein heeft.

Het is nog niet duidelijk met wie de Afghaanse politie in strijd was geraakt. Volgens ooggetuigen gaat het waarschijnlijk om Arabieren, die de lokale Pashtu- en Dari-dialecten niet machtig waren.

De mannen zouden zijn tegengehouden bij een wegversperring, waarna een vuurgevecht uitbrak. Daardoor kwam een Afghaanse soldaat om het leven. Bij de daaropvolgende gevechten werden de aanvallers verdreven naar de heuvels ten zuiden van Kabul.

"Wij proberen nog de feiten te achterhalen, maar het is duidelijk dat het gaat om een belangrijk treffen tussen Afghaanse troepen en terroristische elementen", aldus een regeringswoordvoerder. "Dit riekt naar Al-Qaeda", zei een ander.